Rudy van Weegberg: het R&D-team zorgt continu voor innovatie

Bij TANS draait alles om ontwikkeling en innovatie. En dat is precies waar Rudy van Weegberg, R&D Manager, iedere dag met zijn team aan werkt. Met inmiddels 9,5 jaar ervaring bij TANS heeft Rudy verschillende stappen gezet, van business consultant naar manager van zowel de TALIS als IMPACT softwarepakketten. Hij geeft leiding aan een team van ontwikkelaars en testers, waarbij de focus ligt op continue verbetering van de systemen. 

“TANS levert twee softwarepakketten: TALIS, een robuust en compleet Transport Management Systeem dat al sinds het jaar 2000 wordt gebruikt. En IMPACT, de nieuwe generatie software die volledig draait op de nieuwste technieken zoals ritplanning gekoppeld aan Google Street View. TALIS is een volwassen product dat veel functionaliteiten biedt, waaronder opdrachtenbeheer, ritplanning en facturatie. De kracht van TALIS ligt in de veelzijdigheid van de modules. Het is een standaardpakket, maar met talloze opties om klantspecifieke aanpassingen te doen. Bij IMPACT zie ik veel potentie, vooral voor de nieuwe generatie planners. IMPACT biedt ritplanners visuele ondersteuning in de vorm van kaarten, wat het werk makkelijker en inzichtelijker maakt. Het systeem helpt planners bijvoorbeeld door te signaleren of een vrachtwagen geschikt is voor een bepaalde route. Beide systemen ontwikkelen we continu. De input komt hoofdzakelijk vanuit onze klanten, zij hebben wensen voor functionaliteiten die wij vervolgens ontwikkelen.

Een kracht van ons is dat we koppelingen en integraties bouwen met andere systemen. De transportsector wordt meer en meer data-gedreven. We zien dat er steeds meer vraag komt naar rapportages, bijvoorbeeld over CO2-uitstoot. Of een financieel overzicht. Dit soort koppelingen kunnen we mooi integreren in ons TMS-systeem. Ook de standaardisering van gegevensuitwisseling binnen de transportsector is een belangrijke ontwikkeling. Met het Open Trip Model (OTM) kunnen we makkelijker koppelingen maken tussen systemen, wat zorgt voor een efficiëntere uitwisseling van informatie tussen verschillende partijen.

De sfeer in ons team is goed. Voor ieder pakket werken drie ontwikkelaars en één gezamenlijke tester.  We hebben zowel ervaren als jonge ontwikkelaars in huis, en die combinatie werkt heel goed. De oudere ontwikkelaars hebben veel kennis van het TALIS-pakket, terwijl de jongere generatie vooral betrokken is bij IMPACT. Zij denken met elkaar mee en leren van elkaar, dat zorgt voor een mooie dynamiek. Elke dag starten we met een dagelijkse stand-up om ervoor te zorgen dat iedereen weet wat de prioriteiten zijn en waar we elkaar kunnen ondersteunen. Eén van de grootste successen binnen ons team is het werken met sprints van drie weken. Iedere drie weken leveren we een nieuwe versie van zowel TALIS als IMPACT op. Hierdoor hebben we concrete doelen en blijven we gefocust. Ook is dit duidelijk voor klanten en collega’s. Het invoeren van deze sprints was echt een gouden greep.

Sinds TANS lid is van TSS hebben we toegang tot een netwerk van 170 andere softwarebedrijven. We kunnen best practices delen en leren van andere bedrijven. Die uitwisseling van kennis en ervaringen is ontzettend waardevol. Met een sterke focus op innovatie, samenwerking en het benutten van nieuwe technologieën, helpen we als R&D-team het bedrijf vooruit. Ik zie veel kansen voor zowel TALIS als IMPACT, en ben trots op wat we met ons team hebben bereikt. Op naar de komende 10 jaar!”

Nieuws van TANS
8 oktober 2024 +/- 5 minuten leestijd