Inzicht in de CO2-uitstoot speelt bij transporteurs en logistieke bedrijven een steeds grotere rol. Sinds vorig jaar is er een internationale standaard voor het toewijzen van CO2-uitstoot aan activiteiten in de transportketen (ISO 14083). Waar TANS momenteel aan werkt is om in TALIS & IMPACT, via de routeberekening van PTV te voldoen aan de nieuwe ISO 14083. 

 

Deze ISO-norm is de standaard geworden, zodat logistieke bedrijven en dienstverleners op een gelijke manier hun carbon footprint van hun transportketen kunnen berekenen en toewijzen aan een lading. Binnen TANS werken we aan de oplossing om de CO2-uitstoot per rit nauwkeurig te berekenen en vervolgens toe te kunnen wijzen aan een lading. Zie ook onze eerdere berichtgeving hierover:

2023-co2-vraagstukken-in-transport-and-logistiek

 

Berekenen volgens de norm

In TALIS en IMPACT zijn we bezig de ISO-norm toe te passen zodat het via de routeberekening van PTV mogelijk is om met de standaard de CO2-uitstoot te kunnen berekenen. In de huidige softwareoplossingen wordt momenteel de routeberekening uitgevoerd via 'PTV xServer'. Met PTV xServer kan de berekening niet uitgevoerd worden volgens de nieuwe ISO-norm. Daarom is TANS momenteel bezig om 'PTV xServer' te vervangen door 'PTV developer', die nieuwste API van PTV. Hoe dit in IMPACT in zijn werk gaat kun je verderop in de nieuwsbrief lezen.

 

Uitstoot toewijzen aan lading

Om de CO2-uitstoot die tijdens een rit worden gegenereerd te verdelen, definieert de toewijzingsmethode van de ISO-norm twee criteria om voor elk afleverpunt een emissie-intensiteit te berekenen:

  • De afstand: De vogelvluchtafstand (km) tussen het depot en het afleverpunt.
  • De hoeveelheid: De som van wat er tijdens de stop is geladen en gelost. Deze hoeveelheid kan een volume (m3) of een gewicht (t) zijn.

 

Vervolgens wordt de toewijzing van emissiewaarden aan elke bestelling als volgt uitgevoerd:

 

  • Een fictieve transportprestatie wordt bepaald als het product van de afstand en de hoeveelheid.
  • Deze fictieve vervoersprestaties van alle opdrachten van de reis worden opgeteld.
  • Voor elke opdracht wordt het aandeel (in %) van de som van de fictieve transportprestaties bepaald.
  • Aan de hand van deze aandelen worden de emissiewaarden van de gehele rit verdeeld over de zendingen.

 

In TALIS wordt op de achtergrond deze berekening uitgevoerd indien ‘CO2 toewijzen aan ritregels’ wordt aangevinkt.

 

 

 

 

 

 

Nieuws van TANS
15 maart 2024 +/- 5 minuten leestijd