I&L Logistiek en TANS – Een succesvolle samenwerking van meer dan 15 jaar.

 

I&L Logistiek is dé Koelkoerier in héél Nederland met een sterke focus op service en dienstverlening, gevestigd in Tilburg. Ooit zijn ze begonnen als een studentenbedrijf met privéchauffeurdiensten. Uiteindelijk heeft I&L Logistiek zich in de afgelopen 30 jaar ontwikkeld tot een specialist in fijnmazige koel- en vrieslogistiek. Het bedrijf is sterk gericht op het leveren van creatieve oplossingen voor logistieke uitdagingen. Zo zeggen ze zelf: "Het dagelijks slim combineren van planbare orders met ad-hoc koeriersdiensten leidt tot efficiënte, duurzame oplossingen die ontzorgen.’’.

 

Wouter ten Have, operationeel directeur van I&L Logistiek, werkt al 20 jaar voor het bedrijf en heeft in die tijd de transformatie van koerier naar logistieke troubleshooter van dichtbij meegemaakt. Daarnaast was hij ook betrokken bij de start van de samenwerking tussen TANS en I&L Logistiek.

 

Ontmoeting met TANS

Het is inmiddels 15 jaar geleden dat I&L Logistiek voor het eerst in aanraking kwam met TANS. De eerste gesprekken in de zoektocht naar een geschikt Transport Management Systeem (TMS) zijn Wouter nog goed bijgebleven. "Toen we voor het eerst een TMS nodig hadden, wisten we niet precies wat we moesten verwachten. We spraken met verschillende partijen en uiteindelijk bleek TANS de meest flexibele en schaalbare oplossing te bieden," herinnert Wouter zich. De keuze viel op TANS vanwege de flexibiliteit en het open systeem dat eenvoudig aan te passen is aan de specifieke behoeften van I&L Logistiek. Dit was essentieel voor een bedrijf dat een breed scala aan diensten aanbiedt, van adhoc koelkoeriers tot gespecialiseerde zendingen met trucks en trailers.

 

De oplossingen van TANS

I&L Logistiek maakt gebruik van het TALIS Transport Management Systeem en het TALIX Portal voor klantenorders. Een belangrijk aspect is de koppeling van TALIS met de PTV Route Optimiser (APS) software die ze gebruiken. Orders die binnenkomen bij TALIX worden doorgegeven aan PTV, die de optimale route berekent en deze data weer terugkoppelt naar TALIS. Dit zorgt voor een efficiënt schema en optimale tijden van levering, wat cruciaal is voor de persoonlijke dienstverlening van I&L Logistiek. Ze borgen daarmee de zeer specifieke vervoerscondities, zoals aflevertijden en vervoerstemperaturen, van elke opdracht in een gecombineerd netwerk.

 

Drie jaar geleden is het bedrijf nog eens de markt op gegaan om te oriënteren of er betere oplossingen waren, maar uiteindelijk bleek TANS nog steeds de beste keuze. Wouter prijst de schaalbaarheid van TANS: "Wij hebben heel lang vanuit 1 bedrijfspand kunnen werken, nu groeien we binnenkort naar een tweede locatie. Het is dus perfect dat onze IT-oplossing mee kan groeien met ons bedrijf. De automatisering die TANS biedt is hiervoor ideaal."

 

Samenwerking en toekomst

Wouter benadrukt dat de visie en cultuur van TANS perfect aansluit bij die van I&L Logistiek, waar klantgerichtheid en hoogwaardige dienstverlening centraal staan. Dit wederzijdse begrip versterkt de samenwerking en maakt het mogelijk om de dienstverlening continu te verbeteren. "TANS begrijpt onze dienstverlening en specialisatie goed. Ze kennen onze cultuur en hebben de kennis die nodig is om ons te ondersteunen, dat is heel fijn!" aldus Wouter.

 

De samenwerking met de consultants van TANS verloopt soepel. Volgens Wouter begrijpen onze consultants de unieke behoefte van I&L Logistiek, waardoor ze gerichte ondersteuning kunnen bieden.

 

Voor de toekomst zien ze uitdagingen, vooral met betrekking tot de milieuregelgeving in de Randstad. Toch is Wouter optimistisch over de innovatieve oplossingen die zij zelf hebben en de ondersteuning die TANS hierin kan bieden.

 

I&L Logistiek is van plan uit te breiden met een nieuwe locatie in Utrecht. Hierdoor hoeven ze minder kilometers te rijden en kunnen ze hun diensten op een duurzamere manier blijven uitvoeren. Bovendien zitten ze dichter bij de klant voor een nog persoonlijker contact. I&L Logistiek blijft streven naar efficiëntie, duurzaamheid en klantgerichtheid.

 

Conclusie

De samenwerking tussen I&L Logistiek en TANS, die al meer dan 15 jaar duurt, heeft beide bedrijven veel gebracht. Door de schaalbare en flexibele oplossingen van TANS kan I&L Logistiek hun dienstverlening optimaliseren en inspelen op toekomstige uitdagingen. Zoals Wouter ten Have het mooi samenvat: "De IT van TANS is schaalbaar en dat is perfect voor ons. Deze automatisering past perfect bij onze dienstverlening en cultuur."

Nieuws over IMPACT
10 september 2024 +/- 5 minuten leestijd